29 Mart 2013 Cuma

GÜLÜMSEYİN :)))) ÇEKİYORUM... evren.


Merhaba Dostlar  :)

Yeni ve güzel bir güne başlarken kimimiz işe, kimimiz okula kimimiz evin ve hayatın gayesine hazırlanırken göz ucuyla bile olsa AYNA ya bakar kendimize çeki düzen veririz... Aynadaki yansımamız bize kendi gerçeğimizle yüzleştirir.. yataktan kalktığınız da endişeleriniz, korkularınız, umutlarınız ,hayalleriniz, öfkeleriniz kısaca  kalbimizde ve beynimizde yaşattığımız uyuyan pozitif ve negatif güzel olan tüm hallerimiz de bizimle uyanır ve güne başlar... İşte tamda hayatın bu koşturmacasına hazırlanırken aynaya baktığınız o an içinizdeki duygu ne olursa olsun önce birkaç saniye yansımamıza "GÜLÜMSEYİN :)))) kendinizi motive edin güzel sözleyin  ör/ " Güne şimdiden harika başladım"," ben mutluyum, başarılıyım,şanslıyım,zekiyim vs"  gibi .. ayrıca siz üzgün de kırgın da olsanız, yüzünüzde bir kaç saniye oluşturacağınız tebessüm hali öyle olmasanız da bilinçaltınız gülme hareketini sanki mutluymuşsunuz gibi algılayacağından hemen sizi o gergin halinizden uzaklaştıracaktır.. günün içerisinde bunu deneyin ve görün !... Çünkü gülmek bedava :)    

Gülmenin  J "bulaşıcı" olduğu 1962 yılında kanıtlanmış bir gerçektir. Tanzanya'daki yatılı okulda "kıkırdamaya" başlayan üç kızın sonu gelmeyen kahkahaları saatler sürünce okuldaki diğer 159 öğrenciye de bulaşır ve sonuç inanılmazdır; 16 gün süren kahkaha krizi. 16. günde okul yönetimi büyük bir hata yaparak okulu tatil eder ve "kıkırdayan" kızları evlerine gönderir. Böylece salgının tüm kasabalara yayılmasına yardımcı olur. 2 yıl süren salgında kimse ölmez ancak günlük yaşam büyük sekteye uğrar.

Normal şartlarda, insanlar yalnızken yanlarında birileri olduğu anlara kıyasla 30 kez daha sık gülerler.

Gülmenin Sağlık Üzerine Etkisi

 Gülmek sadece neşeli olmak için değil, sağlıklı olmak için de koşul olmuştur. Gülmek insana yaşam sevinci verir.
Sessiz ya da kahkahayla gülmenin sonunda, zorunlu olarak soluk almak gerekir. Akciğer kapasitesi, tama yakın bir biçimde ve birkaç kez havayla dolar boşalır. Bu soluk alma biçiminin sağlıklı yaşam için, en az günde 30-40 kez kullanılması gerekir. Egzersiz yapıyormuş gibi bir durum oluşmasına hizmet eder.
    1 saatlik bir gülme egzersizi 1 saatlik bir koşuya bedeldir.
    Gülmek stresi azaltır.
    Gülmek ağrıları dindirir.
    Gülmek kilo vermeye yardımcı olur.
    Gülmek canlandırır.
    Bağışıklık sistemi güçlenir, daha sağlıklı olunur.


Gülme YOGASI  ;
Gülme Yogası, günümüzde Dr. Madan Kataria tarafından 1995’de yeniden keşfedilmiştir. İlk gülme yoga kulübü Bombay'da kurulmuştur. Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede gülme yogası kulüpleri vardır. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda gülmenin insan üzerindeki olumlu etkisi açıklanmış, şifa verici olduğu belirtilmiştir.

” Gülmek “ burada “ şifa “ demektir.

Stres, kalp rahatsızlığı, depresyon, korku, mide hastalıkları, uykusuzluk ve baş ağrılarına, yüksek tansiyonu olanlara, kanser, astım gibi bazı hastalıklara gülme yogası tedavisinin yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca gülmek bizleri aynı zamanda özgürleştirir.

”Günümüz insanı güzel ve karizmatik görünme uğruna gülmeyi ve kahkahayı bastırıyor.”

Bu seanslarda, yogada olduğu gibi yapılan egzersizlerden çok farklı olarak, Ho-Ho-Ha-Ha şeklinde sesli gülme veya gülme mantrasıyla, sessiz gülme, kalpten gülme, aslan gülmesi gibi egzersizlerle kişi gülmeye ve gerçek kahkahaya doğru adımlar atmaya başlıyor. Yani içten kahkaha atmayı keşfediyor. Güldükçe de mutluluk hormonu salgılanıyor ve kişi sağlıklı ve mutlu bir bedene ve ruha sahip oluyor.

Çocuklar günde ortalama 300-400 kez gülüyorlar. Çünkü çocukların doğasında gülmek ve mutlu olmak kendiliğinden var.Büyükler ise günde ancak 15 kez gülüyorlar.” Gülmek en iyi ilaçtır”
:) Bol kahkaha, bağışıklık sistemini uyaran genleri harekete geçiriyor. 
Kanserin en yaygın nedenlerinden biri de strestir. Aşırı fiziksel, zihinsel ve duygusal stres bizim bağışıklık sistemimizi zayıflatmaktadır. Zayıf bağışıklık sistemi kanserin gelişiminde önemli bir neden faktördür. Bilimsel çalışmalar bol kahkahanın bağışıklık sistemi üzerinde ani ve güçlü bir güçlendirici etkisi olduğunu da kanıtlamış bulunmaktadır. Japonyada, kahkaha sonrasında yapılan analizlerde, doğal öldürücü(Natural Killer) adı verilen hücreleri uyaran 14 genin birden aktive olduğu saptandı. Doğal öldürücü adı verilen bu hücreler, Kanserle savaşta çok önemli bir rol üstlenmektedir.

:) Kahkaha stres ve korkuya karşı yardımcı olur 

Kanser öldürücü bir hastalık olarak kabul edilmesi sebebiyle kanser ile karşılaşan bir kişide de yoğun stres ve korkuya neden olmaktadır. Peki Gülme Yogası nasıl yardımcı olabilir? Gülme Yogası fiziksel bir müdahale olarak vücutta fizyolojik ve biyokimyasal değişiklikleri gerçekleştirdiği için kanser gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olmaktadır. Gülme Yogası kahkaha için düşünce gerektirmeyen bir yol sağlar. Kanser hastaları duygusal kargaşa ve depresyonda olabilir, bu durum komik videolar gibi entelektüel uyarı aracılığıyla kahkaha ulaşmak için zor bir yoldur. Gülme Yogası duygu durumundan bağımsız olarak bir vücut egzersiz olarak kahkahaya ulaşmaya yardımcı olur. Gülmek, stres ve korkuya karşı yardımcı olur. Bol bol gülmek beyinden stresi azaltmak kimyasal salgılanmasına neden olur. Gülmenin 30 dakika içinde, bedenin stres algılamasını önemli ölçüde azalttığı Japonya’da yapılan çalışmalarda ispatlandı…

:) Kahkaha ağrı ile mücadeleye yardımcı olur.

Bol kahkaha depresyon ve negatif bakış açısını gidermek için, özellikle bir grup içinde uygulanmaktadır. Grup içerisinde uygulanması beynin ayna nöronları adı verilen taklit etmekle görevli hücrelerini devreye sokmak açısından önemlidir. Karşımızda esneyen bir kişi nasıl bizim de esnememize sebep oluyorsa, gülen kişilerin bulunduğu bir ortamda da beynimizdeki aynı taklit edici hücrelerin etkisiyle gülmemiz kolaylaşmaktadır. Bu uygulamalar gülme Yogasına kısmen beyin tarafından salgılanan kimyasallar nedeniyle ve kısmen grup dinamiği ile güçlü etki oluşturmaktadır. Olumlu bir zihinsel durum çok bir kişinin Kanser gibi ölümcül bir hastalık mücadele etmesi için önemlidir. Kahkaha ağrı ile mücadeleye yardımcı olur. Kahkaha sırasında beyinden salgılanan endorfin, doğal morfin görevi üstlenir.



Evet bazen gülümsemek sandığımızdan daha zordur ama duygularımız bizi gülümsemekten alıkoysa da,bazı anlar vardır ki bir küçük bir gülümseme ile hayatınızın mucizelerine açılan kapıları açabilirsiniz. Gizli bir anahtarınız var elinizde, tekrar söylüyorum sabah kalktığınızda aynada gözlerinizin içine bakarak kendinize ailenize gülümseyin, işe giderken yolda tanıdıklarınıza size güzel gelen her şeye gülümseyin, iş yerinde çalışma arkadaşlarınıza hatta yaptığınız hatalarınıza, çevrenizde olup bitenlere asıl önemli olan kendinize o sıcacık şifa dolu  bir gülümsemeyi çok görmeyin.

Bir gülümsemeyle merhaba deyin yeni umutlara ve bu gülümsemeye güvenin. İçinde bulunduğunuz ruh halinden kurtulmanıza ilk adım olacaktır.


Gülümsemenin önemini anlatan küçük bir hikaye ile noktalayalım konumuzu.
“Genç kız üzgün görünen yabancıya gülümsedi. Adam kendini daha iyi hissetti. Geçmişte bir arkadaşının yaptığı bir iyiliği hatırladı ve ona bir teşekkür mektubu yazdı.
Bu mektup arkadaşının öyle hoşuna gitti ki yemek yediği lokantada iyi bir bahşiş verdi. Bu bahsisin miktarına şaşıran garson, paranın bir kısmını yolda gördüğü fakire verdi.
Fakir adam çok sevindi çünkü iki gündür ağzına bir lokma koymamıştı. Yemeği bittikten sonra kaldığı izbe odaya gitmek üzere yola  koyuldu. Yolda soğuktan titreyen bir köpek yavrusuna rastladı ve onu alp eve götürdü. Soğuktan kurtulup başını sokacak yer bulduğu için köpekçik çok mutluydu.
Gece evde yangın çıktı. Köpek yavrusu havlamaya başladı Bütün ev halkını uyandırana dek havladı ve böylece bütün ev halkı kurtuldu. Kurtulan çocuklardan birisi büyüdü ve cumhurbaşkanı oldu.
Bunların olmasını sağlayan ise bir kurusa bile mal olmayan masum, sıcak ve içten bir ‘GÜLÜMSEME’ idi... Sizde Gülümseyerek kalın...
Simay SU
UNUTMAYIN GÜLEREK SAĞLIKLI VE MUTLU OLMAK SİZİN ELİNİZDE.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder